Παρεμβάσεις

Δημιουργικά Εκπαιδευτικά Εργαστήρια Ανηλίκων με τη συνεργασία άλλων φορέων στον τομέα της Πρόληψης

• «Το Στέκι» Νεανικό Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Νέων Εργατικών Κατοικιών Ευκαρπίας.
Ο Σύλλογος Φίλων-Εθελοντών της Εταιρίας Προστασίας Ανηλίκων Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Σύλλογο «Οδυσσέας», τον Οκτώβριο του 2009 δημιούργησαν και λειτούργησαν το Νεανικό Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Ν. Εργατικών Κατοικιών Ευκαρπίας «Το Στέκι», έως τον Ιούνιο του 2014. Σκοπός της υποστήριξης της λειτουργίας του Κέντρου ήταν η δημιουργία ενός ασφαλούς χώρου συγκέντρωσης, απασχόλησης και ψυχαγωγίας των παιδιών και των εφήβων της περιοχής. «Το Στέκι» περιελάμβανε την υλοποίηση καλλιτεχνικών εργαστηρίων κατασκευών, ζωγραφικής, χειροτεχνίας, φωτογραφίας, πηλού, κατασκευής κοσμημάτων, αλλά και προγράμματα θεατρικού παιχνιδιού και μοντέρνου χορού. Επιπλέον, τα παιδιά της περιοχής είχαν τη δυνατότητα παρακολούθησης προγραμμάτων απόκτησης νέων γνώσεων και δεξιοτήτων όπως την εκμάθηση πληροφορικής, αγγλικών κ.α. Τέλος, στα πλαίσια λειτουργίας του Κέντρου, παρέχονταν υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης ατομικής και ομαδικής συμβουλευτικής παιδιών, εφήβων και γονέων από ψυχολόγους, οι οποίοι σε συνεργασία με εθελοντές του Συλλόγου Φίλων Εθελοντών της ΕΠΑΘ και του Συλλόγου «Οδυσσέας», πλαισίωναν την λειτουργία της Δομής.

• Το Κέντρο Νεανικών Δραστηριοτήτων στο Φοίνικα
Το Νεανικό Στέκι στο Φοίνικα λειτούργησε με τη συνεργασία της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Υποστήριξης Νέων «ΑΡΣΙΣ» και του Σ.Φ.Ε. ΕΠΑΘ από το 2003 έως τον Μάιο του 2009, με την οργάνωση και διεξαγωγή Δημιουργικών Εργαστηρίων Διακοσμητικού Κεριού και Χειροτεχνίας

• Δημιουργικά Εργαστήρια «Δίκτυο Άλφα»

Τα Δημιουργικά Εργαστήρια Κοσμήματος και Θεατρικού Παιχνιδιού λειτούργησαν με τη συνεργασία του «Δικτύου Άλφα», Κέντρου Πρόληψης και Ενημέρωσης εξαρτησιογόνων ουσιών Δυτικής Θεσσαλονίκης, την εκπαιδευτική χρονιά 2006-2008 . Επιπλέον, για την υλοποίηση των εργαστηρίων συνεργάστηκε και η ψυχολόγος της Gestalt Foundation,κα. Κάτια Χατζηλάκου και ο υπεύθυνος της ομάδας Play back του θεάτρου T!NG, κος Πέτρος Θεοδώρου καθώς και η ψυχολόγος του «Δικτύου Άλφα» κα. Χριστίνα Μακρογιάννη.

• Κέντρο Προστασίας Ανηλίκων ΡΟΜ Δενδροποτάμου « Ο Φάρος του Κόσμου».

Τον Μάρτιο του 2010 ο Σύλλογος συνεργάστηκε με το Κέντρο Προστασίας Ανηλίκων Ρομ, θέλοντας να συμβάλλει στη στήριξη του Κοινωνικού Έργου που αναπτύσσει ο αρχιμανδρίτης Αθηναγόρας στην ευαίσθητη και δύσκολη περιοχή του Δενδροποτάμου, υλοποιώντας δύο Εργαστήρια Δημιουργικής Απασχόλησης, το εργαστήρι χειροτεχνίας και το εργαστήρι κηπουρικής, ενώ την εκπαιδευτική χρονιά 2010-2011 ξεκίνησε και το Εργαστήρι Δημιουργικού Παιχνιδιού υπό την επίβλεψη και συνεργασία της ψυχολόγου κας Ευφροσύνης Μήτσιου και συνεχίζεται έως σήμερα υπό την επίβλεψη της κοινωνικής λειτουργού της ΕΠΑΘ κας Χρυσής Γρηγοριάδου. Παράλληλα, ο Σύλλογος με την στήριξη των εθελοντών του υλοποίησε προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας των ανήλικων ΡΟΜ στο Κέντρο.

• Παπάφειο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας

Από τον Οκτώβριο του 2010, ο Σύλλογος Φίλων Εθελοντών της Ε.Π.Α.Θ. λειτουργεί Εργαστήρι Δημιουργικής Απασχόλησης για τα παιδιά που φιλοξενούνται στο ίδρυμα του Παπαφείου, υπό την επίβλεψη της ψυχολόγου κας Ελένης Περράκη και εργαστήρι Θεατρικής έκφρασης υπό την επίβλεψη της θεατρολόγου κας Θωμαής Ουζούνη.

• Υποστήριξη λειτουργίας του Συμβουλευτικού Σταθμού Δήμου Θερμαϊκού

Ο Συμβουλευτικός Σταθμός Δήμου Θερμαϊκού, για γονείς και έφηβους, λειτουργεί με στόχο την ανάπτυξη δράσεων πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων και αποτελεί πρωτοβουλία της εθελόντριας του Συλλόγου Φίλων Εθελοντών της ΕΠΑΘ, κας ΄Ολγας Χατζηδήμου, η οποία και οργάνωσε τη σύσταση εθελοντικής ομάδας επιστημόνων για τη λειτουργία του Σταθμού, με τη συνεργασία και υποστήριξη της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Προστασίας, Δήμου Θερμαϊκού, της ΕΠΑΘ, της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Θερμαϊκού και από το Σύλλογο Φίλων Εθελοντών της ΕΠΑΘ.
Σήμερα, η εθελοντική διεπιστημονική ομάδα λειτουργίας του Συμβουλευτικού Σταθμού Δήμου Θερμαϊκού αποτελείται απο 13 επιστήμονες ψυχολόγους, ψυχοθεραπευτές/τριες, Επιμελήτριες ανηλίκων και Εκπαιδευτικούς, παρέχοντας σε εφήβους και γονείς τις παρακάτω υπηρεσίες:
• Ατομική Συμβουλευτική υποστήριξη (με προγραμματισμένο ραντεβού) για οικογένειες εφήβων, για την υποστήριξη και πληροφόρησή τους σε θέματα και δυσκολίες που αντιμετωπίζουν με τα παιδιά τους.
• Ατομική Συμβουλευτική υποστήριξη εφήβων.
• Ομαδική Συμβουλευτική και Στήριξη, στα πλαίσια προγραμματισμένων συναντήσεων και εργαστηρίων γονέων και εκπαιδευτικών, μετά από αίτημα τους για ενημέρωση και υποστήριξη στη διαχείριση θεμάτων όπως επικοινωνία και εφηβεία, εξαρτήσεις ουσιών, επιθετική συμπεριφορά, σχολική αποτυχία κ.α.
Παράλληλα, με τις υπηρεσίες Συμβουλευτικής και Υποστήριξης, ο Συμβουλευτικός Σταθμός Δήμου Θερμαϊκού, με την επιστημονική ομάδα των εθελοντών και τη συνεργασία όλων των φορέων που τον υποστηρίζουν, αναπτύσσει παράλληλες δράσεις κοινωνικής ευαισθητοποίησης και συμμετοχής.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συμμετοχή έχει η μπάντα κρουστών εφήβων, "Τα Κρούσματα", η οποία δημιουργήθηκε με τη συμμετοχή πολλών νέων παιδιών, με στόχο τη δυναμική και δημιουργική έκφραση των εφήβων μέσα από το ρυθμό, την κίνηση και την συνεργατική δράση. Την εκπαίδευσή και συντονισμό των «Κρουσμάτων», στα πλαίσια λειτουργίας ειδικού Εργαστηρίου, το οποίο χρηματοδοτείται από τον Σύλλογο Φίλων Εθελοντών της ΕΠΑΘ, έχει αναλάβει ο γνωστός δάσκαλος Νίκος Κιουρτσής.
Επιπλέον, εκπαιδευτικοί της εθελοντικής επιστημονικής ομάδας του Συμβουλευτικού Σταθμού, παρέχουν ενισχυτική διδασκαλία σε έφηβους, με ανάγκη υποστήριξης σε μαθησιακό επίπεδο.

 

Language options

Στοιχεία επικοινωνίας ΣΦΕ-ΕΠΑΘ

image

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τηλεφώνησέ μας
0030 2310-811078
Στείλε μας email
info@sfe-epath.com
Η Έδρα μας
Αμβροσίου 5, 2ος όροφος Τ.Κ. 546 30, Θεσσαλονίκη

Στήριξε το έργο μας

Ιδέες, Παρατηρήσεις, Προτάσεις
Επικοινώνησε μαζί μας