Παρεμβάσεις

Κακοποίηση Ανηλίκων&  Νεανική Παραβατικότητα

daphne logo aΣε εμπειρική έρευνα που πραγματοποίησε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στα πλαίσια του προγράμματος «Ορέστης» (LEONARDO DA VINCI ), διαπιστώθηκε ότι μεγάλο ποσοστό ανήλικων παραβατών είναι θύματα κακοποίησης και εκμετάλλευσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 41% των νεαρών κρατουμένων στα καταστήματα κράτησης νέων Κασσαβέτειας και Κορυδαλλού (1997-1998) εμφανίζονται θύματα εγκλημάτων, μεταξύ των οποίων την πρώτη θέση κατέχουν ξυλοδαρμοί και δευτερευόντως εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, ενώ το 65% των ανήλικων παραβατών και των παιδιών σε κοινωνικό κίνδυνο αναγκάζονται να εργασθούν σε ηλικίες κάτω των 15 ετών, όταν η εργασιακή απασχόληση επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξή τους και γι’ αυτό απαγορεύεται με απειλή ποινικών κυρώσεων.
Παρά την ένταση του προβλήματος, είναι σημαντικό ότι δεν έχει καθιερωθεί κανενός είδους συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών δημόσιας τάξης και δικαιοσύνης αφενός και των υπηρεσιών κοινωνικής υποστήριξης, εκπαίδευσης, υγείας και εργασιακής ένταξης αφετέρου. Το αποτέλεσμα είναι ότι, όπως προέκυψε και από την παραπάνω έρευνα, ένα πολύ μικρό ποσοστό ανηλίκων υποστηρίζεται από κάποια κοινωνική υπηρεσία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του και την αποφυγή της υποτροπής.
Αποδέκτες του Προγράμματος «Κακοποίηση Ανηλίκων & Νεανική Παραβατικότητα: Εκστρατεία Πληροφόρησης, Μελέτες, Μοντέλο Πολυτομεακού Δικτύου Πρόληψης και Αντιμετώπισης Βίας και Σεξουαλικής Κακοποίησης Ανηλίκων Παραβατών» αποτέλεσαν οι ανήλικοι παραβάτες ή μη που απασχολούν το Δικαστήριο, την Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων Θεσσαλονίκης, την Αστυνομία κλπ. και διαπιστώνεται ότι είναι θύματα βίας, σεξουαλικής κακοποίησης ή εκμετάλλευσης, των οποίων ο ακριβής αριθμός δεν μπορεί να προσδιοριστεί εκ των προτέρων, υπολογίζεται όμως, με βάση έρευνα του LEONARDO DA VINCI «ΟΡΕΣΤΗΣ», ότι είναι σημαντικός.  

Οι στόχοι του Προγράμματος ήταν οι παρακάτω:
1.    Η διακρατική συνεργασία στη μελέτη πρακτικών στήριξης ανηλίκων παραβατών θυμάτων κακοποίησης.
2.    Η ανάπτυξη ενός πολυτομεακού δικτύου φορέων Δικαιοσύνης, Δημοσίας Τάξεως, Κοινωνικής Φροντίδας, Πρόνοιας και Εκπαίδευσης αλλά και φορέων στήριξης κακοποιημένων νέων.
3.    Η διαμόρφωση ενός πιλοτικού μοντέλου στήριξης ανηλίκων παραβατών θυμάτων βίας και σεξουαλικής κακοποίησης ή εκμετάλλευσης
4.    Η διαμόρφωση προτάσεων νομοθετικών αλλαγών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για βελτίωση της στήριξης ανηλίκων παραβατών, θυμάτων κακοποίησης.

Συντονιστής του Προγράμματος ήταν το Institut de l'Humanitaire (Γαλλία), ενώ Συντονιστής φορέας για την Ελλάδα ήταν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Νομική Σχολή.
Συνεργαζόμενοι εταίροι του έργου, ήταν επίσης:
1.    Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων Θεσσαλονίκης (ΕΠΑΘ, Ελλάδα).
2.    Ο Σύλλογος Φίλων Εθελοντών της ΕΠΑΘ» (Ελλάδα).
3.    Νοσοκομείο «Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης (Ελλάδα).
4.    Πανεπιστήμιο της Βρέμης (Γερμανία).
5.    Πανεπιστήμιο του Lapland, Rovaniemi (Φιλανδία).
6.    Πανεπιστήμιο Jagiellonian της Κρακοβίας/  συνεργαζόμενος εταίρος μη επιλέξιμος για κοινοτική χρηματοδότηση (Πολωνία).

Language options

Στοιχεία επικοινωνίας ΣΦΕ-ΕΠΑΘ

image

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τηλεφώνησέ μας
0030 2310-811078
Στείλε μας email
info@sfe-epath.com
Η Έδρα μας
Αμβροσίου 5, 2ος όροφος Τ.Κ. 546 30, Θεσσαλονίκη

Στήριξε το έργο μας

Ιδέες, Παρατηρήσεις, Προτάσεις
Επικοινώνησε μαζί μας